Ik pieker er niet over om te piekeren!

Het aantal burnouts stijgt dramatisch! Slapeloze nachten, maagzweren, depressiviteit. Het schijnt gigantisch toe te nemen. Aan de ene kant heel begrijpelijk want we zitten allemaal in de tang van Covid-19. En ik zal zeker niet luchtig doen als je zaak op instorten staat, je bankrekening meer dan leeg is, je idealen verdampt zijn. Maar dat is dan de realiteit. Dat is dan waar. En dus tegelijkertijd weer een nieuw begin want het kan al niet meer erger.
Maar er zijn ook heel veel piekeraars die nodeloos bezig zijn de dagen voor zichzelf, en daarmee ook voor anderen, te verpesten. Door hun doemgedachten voor waarheid aan te zien, rampscenario’s te bedenken die zeer waarschijnlijk geen waarheid worden en daarmee hun eigen humeur ver onder nul te brengen en hiermee ook de sfeer voor anderen bederven.
Kan dat anders? Ja, dat kan!

Wie ben jij?
Kids leren op school veel, over topografie, de vaderlandse geschiedenis, biologie, taal en rekenen. Super belangrijk allemaal. Maar wat ze niet of nauwelijks leren? Hoe ze als mens in elkaar zitten, hoe hun brein werkt, het denken werkt, hoe ze hun intellect kunnen inzetten om anders met hun emoties om te gaan. Om die emoties te durven voelen en niet af te laten doen met welke dooddoener dan ook.
En last but not least: je ego te leren kennen. Onze ik-maker. Die hebben we allemaal en ik noem het mijn grootste vriend en grootste vijand. In goede tijden stimuleert het mij om nog een extra tandje bij te zetten. Bijvoorbeeld bij een uitdaging op de sportschool (je kunt het!) of om een mooie training te gaan geven (ik heb deze nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik ’t kan).
In slechte tijden is het mijn probleemmaker, mijn doemdenker die me van een zonnig pad probeert af te krijgen. Gaat deze Covid-19 periode ooit voorbij? Straks zijn er nog meer Britse varianten. Ik ga mijn (in maart 2020 geboren) kleindochter in Canada voorlopig en misschien wel nooit zien. Zielige ik, vindt mijn ego.
Zo werkt de stem van het ego in ons. Onze fantasie ik. Ze bestaat niet, is in elkaar gemetseld in de loop van ons leven. Hoe dat gaat? Een baby wordt ‘leeg’ geboren en als er over de wieg gebogen wordt, worden meteen de eerste etiketjes uitgedeeld. ‘Hij heeft de oren van oom Johan, arm kind’. ‘Ze gromt, daar zit een karaktertje in’. En een tijdje later; ‘heeft ze nog steeds geen tandjes?’ ‘Hij kan al staan maar praten, ho maar, stottert ie nu?’ ‘Nog steeds niet zindelijk, da’s niet normaal hoor’! En weer later: ‘hij is slim, zij is dom’. Zo worden we steeds meer gelabeld en moeten we meebewegen met wat de opvoeders (ouders, familie, vrienden, leerkrachten, het hele dorp of de halve stad) denken dat goed is. Alleen… die hebben ook geen idee eigenlijk. Want ze kennen zichzelf ook niet of nauwelijks. Niet echt. Want wat zegt een willekeurig iemand als je vraagt wie hij/zij is? Ik ben (naam), ik woon daar, ik heb dat en dat gestudeerd, ik heb 2 kids, ik ben goed in roeien en ik heb een mooie of beroerde carrière. Allemaal uiterlijke kenmerken die niets zeggen over wie jij echt bent, wat je voelt, hoe je denkt, wat je ervaart. Wat zou de mensheid geholpen worden als daar wat aandacht voor kwam in het onderwijs, in werk, in relaties, in ieders leven…
En laat ik daar nou een steentje aan bij willen dragen. Ik geef trainingen die inzicht geven in je ego, je intellect, hoe je brein werkt en hoe het zit met emoties. Trainingen die je leren hoe je gewoon voluit, en gelukkig kunt leven. Met en zonder Covid-19. Mijn nieuwste training gaat over piekeren, of eigenlijk over niet piekeren, wat niet hetzelfde is als stoppen met nadenken. Het gaat over hoe je die denderende trein met rondtollende gedachtes tot stilstand kunt krijgen en vervolgens op het goede spoor brengen. Opdat je hoofd tot rust komt. De training is online, en straks weer fysiek te volgen. Voor een team, voor individuen, voor wie maar piekert. Met handige tools om te stoppen met piekeren. Maar vooral ook meer inzicht in jezelf te krijgen. En gelukkiger te worden.
Online training ‘einde van piekeren’ voor een team: € 495 ex btw (max 8 personen, 1,5 uur). Individueel (online) € 95 pp incl. btw (wordt een samengesteld team (max 8 personen). Interesse? Mail: philo@curious-you.nl

Of klik hier!

Dagdag
Philo

Mogen wij je helpen?

CYou team

Het leukste cadeau!

cadeaukaart

Keep me in the loop

Wellicht vind je dit ook interessant …