Hoe blij kun je zijn?

Laura was jaren geleden bij me geweest om een studiekeuze te bespreken. Dat had goed uitgepakt. We hadden haar interesses breed en zorgvuldig in kaart gebracht. Communicatie werd het en ze was cum laude afgestudeerd. Nu was ze sinds een halfjaar bezig in haar eerste baan. Maar het werkte niet. Ze had stress, lag ’s nachts te piekeren en werd ongelukkig. Ze belde me met een woord: ‘Help!’ Wat deed ze fout? Het werk inhoudelijk vond ze heel leuk, ze was er ook goed in. Creatieve concepten bedenken voor merken, on– en offline. Maar haar ‘bazen’ zaten haar op de hielen. Was het werk nog niet af? Hoe lang deed ze er eigenlijk over? Waarom was het niet tot in detail uitgewerkt en hoe kon het dat ze vergeten was die en die te bellen? Hoeveel uur draaide ze nou werkelijk op die klant en waren die uren wel declarabel? Bovendien mocht ze niet mee naar de klant om haar eigen werk te presenteren en toe te lichten. Ze bleef met regelmaat alleen achter op kantoor.

Ze voelde steeds vaker paniek, twijfel over zichzelf sloeg toe. Ze stond ’s morgens met een knoop in haar maag op. Maakte lange dagen om maar aan alle verwachtingen te voldoen maar het was nooit goed genoeg. Hoeveel tijd had ze over… welke planning moest ze nog halen, waar was het lijstje van…?

Drijfveren

Ik stelde haar voor een test Management Drives te doen om te zien wat haar drijfveren zijn en waar haar kracht ligt. Ze zei meteen ja!

Toen ik de uitslag van de test binnenkreeg glimlachte ik. Het was overduidelijk. Een eerste oranje drijfveer (ondernemerschap), naast groen (people) en een grote gele bol (visie en vrijheid). Een grote verwerping op blauw (structuur, ordenen) en op rood (conflict).

Dit gaat ‘m hier niet worden vertelde ik haar. Je hebt vrijheid nodig om je creativiteit tot bloei te laten komen, je hebt collega’s nodig die je betrekken en ondersteunen en anderen die de details van je overnemen, het werk afmaken. Als je blijft in je huidige baantrekt je ambitie je naar een burn-out op termijn. Je wilt gezien en gewaardeerd worden en krijgt nu nul op rekwest. Wegwezen daar!

Geluk

Een maand later al had ze een nieuwe baan gevonden en weer een maand later belde ze opnieuw. Sprankelend en enthousiast. Ze werkte opnieuw bij een media bureau maar nu als puur creatief. Punt. Ze mocht helemaal losgaan en de eerste opdrachten waren meteen een schot in de roos. Ze had leuke collega’s, kreeg complimenten, mocht shinen, zelf presenteren. Na de conceptontwikkeling nam traffic het project over en werden de puntjes op de i gezet. Niks declarabele uren, niks lijstjes en urenstaten. Niks meer slapeloze nachten of knopen in magen. Ze voelde zich als een vis in het water. Hoe blij kun je zijn?

Meer weten? zie https://cyou.nl/cursussen/management-drives-2/

Dagdag

Philo Hermans

Philo Hermans

Mogen wij je helpen?

CYou team

Het leukste cadeau!

cadeaukaart

Keep me in the loop

Wellicht vind je dit ook interessant …